top of page
  • Writer's pictureEventio Group

Muinaisen Rooman ajoilta maailmanlaajuiseksi suosikkipeliksi

Päivitetty: 19. tammik. 2021

Bingon historia ja nykyaika.


Vielä joitakin vuosia sitten bingo miellettiin yksinomaan iäkkäämmän väestön peliksi. Bingo on kuitenkin erityisesti ravintolamaailmassa kokenut uuden tulemisen, ja voittanut puolelleen aivan uusia, innokkaita pelaajia. Perinteikäs bingo onkin matkannut pitkän matkan luoksemme aina muinaisen Rooman ajoilta asti.


Bingopelin historia | Eventio Group blogi

Katsaus 1700-luvulle – Genovalainen arvonta

Bingon juuret ovat Euroopassa ja muinaisessa Rooman valtakunnassa. Vuonna 1530 valtio pyöritti Lo Giuoco del Lotto –peliä. Bingon, Loton ja muiden satunnaisuuteen perustuvien arvontapelien perustana on niin sanottu genovalainen arvonta. Siinä kansalaiset pääsivät osallistumismaksua vastaan mukaan arvontoihin, joilla valittiin virkamiehiä Genovan hallintoon.

Vuonna 1778 Ranskassa tunnettiin Le Lotto -peli, joka oli sivistyneistön peli. Tuolloin kehitetyssä klassisessa Lotto-versiossa oli pelikupongissa kolme vaakasuoraa ja yhdeksän pystysuoraa riviä. Kaikki kupongit olivat erilaisia ja voittaja ratkaistiin vaakarivien perusteella. Näin syntyi 90 numeron bingopeli.


Beanosta Bingoon

Yhdysvalloissa ensimmäiset bingotyyppiset pelit järjestettiin jo 1800-luvulla. Aluksi peli sai nimekseen Beano. Nimen "Bingo" kerrotaan syntyneen tavallaan vahingossa, kun voiton saanut nainen pomppasi ylös ja yritti huutaa "Beanon", mutta sen sijasta hän kirkaisi ”B-B-B-Bingo!”. Bingo-nimen patentoi amerikkalainen liikemies Edwin S. Lowe vuonna 1930 ja samalla vuosikymmenellä järjestettiin Yhdysvalloissa jo tuhansia bingopelejä. Nykyään bingo on maailmanlaajuisesti vakiintunut suosikkipeli.


Suomessa on bingottu jo vuodesta 1969. Suomessa toimii noin 10 kokopäiväistä bingohallia ja yli 120 iltabingoa.

81 katselukertaa

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page